Olli Seppänen luennoi kahdesta aiheesta:
- Ratkaisevia käänteitä Suomen sodissa – sattumia vai ihmeitä?
- Polttopisteessä Lähi-Itä ja Israel
Alla on yhteenvetoa luennoista:
Ratkaisevia käänteitä Suomen sodissa – sattumia vai ihmeitä?
Talvisodan alkuvaiheet Sallan suunnalla ja Pelkosenniemen taistelu: Marraskuun lopussa 1939 Suomi oli historiansa kovimmassa paikassa. Tuolloin alkoi talvisota. Talvisodan tapahtumista on kirjoitettu lukemattomia kirjoja ja artikkeleita, sekä tehty useita elokuvia. Pelkosenniemellä käytiin 16.-18.12.1939 taistelu, jonka merkitys on sotahistoriassa jäänyt liian vähälle huomiolle. Miten olisivat talvisodan tapahtumat Pohjois-Suomessa edenneet, jos Pelkosenniemellä olisi koettu tappio? Mitä yhtäläisyyksiä voidaan nähdä Ukrainan sodan ja talvisodan syttymisen välillä?
Tänä päivänä voi lukea Pelkosenniemen taistelun muistomerkistä sanat ”Tässä auttoi Herra”. Vaikka käytännön työn suorittivat taisteluun osallistuneet miehet – tukijoukoissa olleita naisia unohtamatta – niin Jumalan hyvä käsi oli Suomen yllä. Pelkosenniemen taistelun muistomerkin sanat viestittävät mikä on ollut ja on kansamme kestävin tuki ja turva.
Kannaksen suurtaisteluiden alku ja Mustamäen taistelu kesäkuussa 1944: 10.6.1944 Neuvostoarmeijan suurhyökkäyshyökkäys mursi Kannaksen ensimmäinen puolustuslinjan. Seuraavalla puolustuslinjalla alettiin käymään rajuja taisteluja. 15.6.1944 Mustamäellä käytiin taistelu, jossa sekasortoon joutuneet neuvostojoukot taistelivat keskenään. Tämä taistelu ja sen merkitys on jäänyt liian vähälle huomiolle. Tapahtumaan liittyy myös mielenkiintoinen hengellinen näkökulma.
Polttopisteessä Lähi-itä ja Israel
Islamistinen terroristijärjestö Hamas hyökkäsi 7.10.2023 Israeliin. Tuona päivänä alkoi Israelin ja sen vastustajien välinen suurimittaisin sota sitten Jom Kippur sodan vuonna 1973. Miten Hamas kykeni toteuttamaan yllättävän ja niin massiivisen iskun Israeliin? Entä mitkä ovat Hamasin tavoitteet? Miten voidaan nähdä sodan vaikuttavan laajemmin maailman turvallisuustilanteeseen?
Sodat, terroriteot ja levottomuudet Lähi-idässä ovat jo vuosikymmeniä olleet lähes päivittäisiä uutisia. Alueella toimii useita valtioita ja ryhmiä, joiden ideologioiden, tavoitteiden ja puolen hahmottaminen on joskus vaikeaa. Kuka vastustaa ketä ja miksi? Miksi Israel on alati polttopisteessä?
Auttaako historian tuntemus ja Raamatun ilmoitus paremmin ymmärtämään, mitä alueella tänä päivänä tapahtuu? Entä raottaako Raamattu alueen tulevaisuutta?