"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

-  Matt.  28:19

"Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme. "

- JN 3:16

 

Hennan aloitussivulle

Palaa aloitussivulle

 


Henna Karhu lähetystyössä Albaniassa

Kirje 14.3.2008 / Tirana:

KEVÄTTÄ ILMASSA

 On Albanian kesäpäivä, vapaapäivä kouluista ja toimistoista. Kesä on virallisesti alkanut jokaisessa Albanian kolkassa!    

Aurinkoisella parvekkeella oleva lämpömittari on näyttänyt monena iltapäivänä n. 25 ºC. Eräänä iltapäivänä alkoi kuitenkin tuulla kovaa, ja pian satoi rakeita!!! Sitten jyrisi ukkonen, ja elohopea laski 25 ºC:sta 10 ºC:een. Vuoristossa satoi lunta!  

Luumupuut kukkivat mitä kauneimmassa väriloistossaan. Maaseudun asukkaat kuokkivat käsivoimin peltojaan ja puutarhojaan. Heinää leikataan viikatteella eläimille ravinnoksi. Vuokraisäntänikin on jo kuokkinut viinitarhansa. Hänen tänään kylvämiään salaatteja tarjoillaan ruokapöydässä kolmen viikon kuluttua. Muutamia päiviä sitten minäkin ostin torilta kevään ensimmäiset tuoreet tillit ja persiljat.       

BALKANIN  NUORIN ITSENÄINEN VALTIO

Albaanienemmistöisen Kosovon itsenäistymistä juhlittiin myös eri puolilla Albaniaa. Osallistuin juhlintaan vain katselemalla suoraa TV-lähetystä sekä Tiranan pääaukiolta että Kosovon pääkaupungista Pristinasta. Pastorimme Fisnik ja hänen vaimonsa olivat juhlimassa Mitrovicassa sukulaisten kanssa. Heidän kotiuduttuaan Tiranaan yllätimme heidät perjantai-illan raamattupiirissämme punamustin Albanian lipun värein ja onnittelutekstein koristetulla täytekakulla.     

VENEONNETTOMUUS JÄRVELLÄ

Lähellä Tiranaa sijaitsevalla Farka-järvellä sattui kohtalokas veneonnettomuus pari viikkoa sitten. Kaksi sukulaisperhettä oli ollut ravintolassa juhlimassa 3-vuotiaiden kaksospoikien syntymäpäivää. Vieraat oli kuljetettu kahdella veneellä saaressa olevaan ravintolaan, mutta paluumatkalla puolen yön jälkeen seitsemän hengen veneeseen oli tungettu 19 ihmistä, joista 16 kuoli veneen kaaduttua järvellä. Ravintolan omistajan tytär oli nähnyt tilanteen ja tullut apuun toisella veneellä, mutta hän onnistui pelastamaan vain kolme ihmistä. Seuraava päivä julistettiin surupäiväksi.

TALVILOMAN TAPAHTUMIA  

 Olemme opiskelleet koulumme parhaan pojan Hansin kanssa kahdestaan jo toista kuukautta. Koulumme paras abiturientti Sini on Suomessa ylioppilaskirjoituksissa ja palaa takaisin opintojen pariin pääsiäisen jälkeen.  

 Helmi-maaliskuun vaihteessa suljimme koulumme ovet muutamaksi päiväksi. Käväisin  suomalaisen ystäväni luona Fierin kaupungissa. Tutustuimme mm. korkealla vuorella sijaitsevaan Ardenican ortodoksiluostariin, jonka vanhimman osan Pyhän Kolminaisuuden kirkon arvellaan olevan peräisin 1100-luvulta. Luostari säilyi lähes tuhoutumattomana Hoxhan hallituskaudella, mutta se oli suljettuna noin 30 vuoden ajan. Nykyään luostari toimii merkittävänä pyhiinvaellus- ja turistikohteena sekä viiden munkin kotina.    

 Oppilaani Hansin sisko tuli poikaystävänsä kanssa Suomesta parin viikon lomalle Tiranaan. Yllätyskihlajaisia vietettiin sekä kirkossa että morsiamen vanhempien kotona.     

 Ateenassa asuva Suomen suurlähettiläs vieraili Tiranassa, ja tapasimme hänet illallisella ravintolassa. Albanian ulkomaalaiset siirtyivät viime vuonna Ateenan suurlähetystön alaisuuteen kuuluttuaan aikaisemmin Länsi-Balkanin kiertävän suurlähettilään työalueeseen.

SEURAKUNNAN UUTISIA

 Naistenpäivän jälkeisenä sunnuntaina järjestimme Pappilanmäen kirkossamme naistenjuhlan. Olimme iloisia, että mukaan tuli myös joitakin sellaisia perheenäitejä ja tyttöjä, jotka olivat ensimmäistä kertaa tilaisuudessamme. Lauluista ja lyhyistä puheenvuoroista koostunut juhla päättyi täytekakkutarjoiluun ja arvontaan. Kaikki saivat lahjaksi kristillisen naistenlehden sekä muuta luettavaa kotiin vietäväksi. Muutamat juhlijoista lähtivät vielä kokouksen jälkeen pitsalle läheiseen ravintolaan.  

 Hyvän Sanoman seurakuntamme on toiminut evankeliumin levittäjänä jo 10 vuoden ajan Kino Studion kaupunginosassa. Juhlaa vietetään tänä viikonloppuna.     

  Pääsiäisen ajan tilaisuuksien valmistelu on hyvässä vauhdissa. Pitkäperjantai-illan kokouksessa aiomme katsoa Jeesus-videota. Pääsiäispäivän ohjelmassa on kaksi juhlaa, ensin lapsille ja sitten aikuisille. Harjoittelemme parhaillaan nuorten ja joidenkin lasten kanssa Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemusta käsittelevää näytelmää. Viime vuoden tapaan lapset saavat maalata kananmunia omassa juhlassaan.      

 Suunnittelemme lasten toimintakerhon järjestämistä huhtikuussa pitkän tauon jälkeen. Olemme pyytäneet apuvoimia eräältä ranskalaisten ylläpitämältä lapsityöjärjestöltä, sillä oman työryhmämme jäsenet ovat melko kiireisiä opiskelujensa parissa.      

 Vuokranantajaperheeni 12-vuotias Ana-tyttö kertoi pyhäkoulun isojen ryhmässä, että hän oli antanut elämänsä Jeesukselle yksin kotona rukoillessaan! 

 Kadullamme asuva perheenäiti Sofia lähettää pienet lapsensa pyhäkouluun lähes joka sunnuntaiaamu. Naistenjuhlassa hän pyysi esirukousta sairaan miehensä puolesta. Vaikka Sofia ei ole vielä tehnytkään julkista uskonratkaisua, hänen sydämessään on syntynyt halu oppia tuntemaan Jumala. Itse hän ilmaisi asian seuraavasti: ”Uskon paljon, kun tulen tänne kirkkoon.”  Suurena vaarana Sofialle ja monelle muulle alueemme asukkaalle ovat kuitenkin Sofian kanssa samaan taloon lähiaikoina muuttaneet jehovan todistajat.     

 Suuret kiitokset esirukouksistanne ja muistamisesta monin tavoin.

 HYVÄÄ JA RIEMULLISTA VAPAHTAJAMME YLÖSNOUSEMUSJUHLAA!    

 Teitä siunaten Henna

  

KIITOSAIHE: ANA ON ANTANUT ELÄMÄNSÄ JEESUKSELLE!

RUKOUSAIHEITA: 

Rukoilkaa, että

1) levottomat lapset rauhoittuisivat pyhäkoulussa, ja  kylvetty sana saisi itää lasten sydämissä

2) hyvä sanoma voisi levitä lasten kautta koteihin.

3) hengellisistä asioista kiinnostuneet löytäisivät todellisen elävän Jumalan eikä jehovan todistajien oppi sekoittaisi heidän ajatuksiaan.

4) löytyisi uusia lapsityöntekijöitä.

5) tälle alueelle saataisiin uusi albaanipastori ensi syksynä.

    

Teitä kiittäen, siunaten ja esirukouksiinne sulkeutuen Henna

 

                        

Hennan lähetyskirjeet:

 

Kirje 14.3.2008

Kirje 27.10.2007

Kirje 24.8.2007

Ystävänpäivän korttien tekoa (klikkaa kuvaa ja näet sen suurempana)