"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

-  Matt.  28:19

"Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme. "

- JN 3:16

 

Hennan aloitussivulle

Palaa aloitussivulle

 


Henna Karhu lähetystyössä Albaniassa

Kirje 27.10.2007:

Syysuutiset

 Lapsityöseminaari

 ”Totuta poikanen tiensä suuntaan, niin hän ei vanhanakaan siitä poikkea.”  (San. 22:6)

 FIDAn lapsityökouluttaja Päivi Asikainen oli vastuussa kirkossamme syyskuun lopussa pidetystä lapsityöseminaarista. Hänen apunaan toimi Sirpa Leppänen, joka on juuri valmistautumassa lapsityöhön Balkanille. Kurssilaisia oli mukana meidän työn-tekijöittemme lisäksi niin Kino Studion seurakunnasta kuin Rruga Uran romaani-alueeltakin. Perjantai-illasta aina sunnuntaihin asti jatkuneessa seminaarissa käsiteltiin mm. lapsen arvoa ja opettajaa esikuvana lapsille. Keskustelimme myös siitä, miksi on tärkeää kertoa evankeliumin sanomaa lapsille. Opiskelussa käytetty osallistava menetelmä oli monille osanottajille uusi. Asioita pohdittiin yhteisesti ryhmissä, jolloin kaikki saivat olla mukana tuomassa oman mielipiteensä. Töiden purkamisvaiheessa taas jokainen voi oppia toisten ajatuksista ja ideoista. Pitkän lauantaipäivän päätteeksi teimme yksinkertaisia käsinukkeja ja harjoittelimme pieniä nukketeatteriesityksiä.    

 

Turkin matka

 Lokakuun ensimmäisen päivän varhaisina aamuhetkinä aloitimme ystäväni Arjan kanssa mielenkiintoisen matkan. Nousimme reppuinemme linja-autoon, joka kuljetti meidät kauas Tiranasta, ensin Kreikan rajalle, sitten rajan yli ja Tessalonikin kaupunkiin. Muutaman tunnin odotuksen jälkeen matka jatkui yöjunan makuuvaunussa kohti Turkin Istanbulia. Päivä oli jo pitkällä, kun aikataulustaan myöhässä oleva pikajuna pysähtyi Istanbulin Sirkecin asemalla lähellä Bosporin salmea, joka jakaa kaupungin Euroopan ja Aasian puoleisiin osiin.

 Tapasimme pian vastaanottajamme Janin, rinkkaselkäisen pohjalaispojan, joka toimi hyvänä oppaanamme liikenteen vilinässä. Parituntinen matkamme Bosporin salmen rannoilta kohti Selimpasan kylää ja hotelliamme taittui mukavasti raitiovaunulla, metrolla, bussilla ja lopuksi kävellen. 

 Perillä Otelfamily-hotellissa näimme tuttuja suomalaisia, joita oli saapunut eri puolilta Balkania Naamarit naulaan –retriittiin. Retriitin isäntäpariskuntana toimi Istanbulissa jo pitkään asuneet ystävämme Anne ja Hank. FIDAn henkisen huollon koordinaattori ja työnohjaaja Anna-Liisa Mikkonen piti meille mielenkiintoisia luentoja pettymyksistä ja peloista Raamatun henkilöiden kokemusten ja omaan elämäänsä liittyvien esimerkkien valossa. Saimme paljon eväitä tulevia päiviä varten siitä, miten kokemamme pettymykset ja epäonnistumiset voivat kääntyä positiiviseksi voimavaraksi niin henkilökohtaisessa uskonelämässämme kuin työssämmekin. Balkanin koordinaattorimme Tauno Toukola taas muistutti meitä siitä, että Vapahtajamme Jeesus oli hyvin epätavallinen, ei lauman mukana kulkeva, vaan hänellä oli yleisestä mielipiteestä poikkeava näkökulma moniin asioihin. Jos haluamme olla Herramme seuraajia, jotakin tällaista Jeesuksen kaltaisuutta tulisi näkyä myös meidän elämässämme.  

 Marmaranmeren rannalla sijaitseva hotellimme tarjosi luentojen ja yhdessäolon lisäksi upeat mahdollisuudet myös uimiseen. Voitte arvata, että käytin tilaisuutta ahkerasti hyväkseni! Jo ennen päivän valkeamista hiivin rannalle huonekavereitteni Arjan ja  Bosniassa työskentelevän Lean vielä jäädessä nukkumaan.  

 Yhtenä aamuna pakkauduimme bussiin koko suomalaisryhmänä ja ajelimme kohti  kymmenmiljoonaisen kaupungin keskustaa, jota hallitsevat niin kupolit ja minareetit kuin pilvenpiirtäjätkin. Eurooppalainen ja aasialainen kulttuuri kulkevat käsikädessä suurkaupungin elämässä.

 Ensimmäinen tutustumiskohteemme oli Sulttaani Ahmetin moskeija eli sininen moskeija, joka on saanut nimensä mosaiikkien, laatoituksen yms. hallitsevasta sinisestä väristä. Kuusiminareettinen moskeija on rakennettu 1600-luvulla, ja se toimii edelleenkin kaupungin muslimien tärkeimpänä rukouspaikkana. Matkamme jatkui Hagia Sofia  museoon. Maailman suurimpana ortodoksikirkkona 500-luvulta aina 1400-luvulle saakka toiminut Hagia Sofia (jumalallinen viisaus) muutettiin moskeijaksi turkkilaisten valloittaessa kaupungin, joka siihen aikaan tunnettiin nimellä Konstantinopol. Nykyään tuo bysanttilaisen arkkitehtuurin mestariteos palvelee yleisöä museona.  Moskeijoiden läheisyydessä sijaitsee 500-luvulla rakennettu maanalainen Yerebatan Saray  -vesisäiliö. Mahtavasta 100 000 kuutiometrin vetoisesta säiliöstä, joka on rakennettu yli 300 pylvään varaan, on aikoinaan johdettu puhdas vesi eri palatseihin. Turistinähtävyytenä toimivan säiliön sisällä on kävelyteitä ja himmeä valaistus.

 Iltapäivä kuluikin nopeasti 1400-luvulla perustetulla katetulla basaarialueella, joka kätkee sisäänsä n. 4000 pikkukauppaa. Oli tarjolla kultaa ja hopeaa, nahkaa ja silkkiä, teetä ja mausteita! Varmasti jokainen löysi jotakin mielenkiintoista eikä tinkimistä sopinut unohtaa!     

 Retriitin päätyttyä matkasimme Arjan kanssa päärautatieasemalle samaa reittiä kuin tullessakin. Ennen yöjunamme lähtöä ehdimme tuhlata viimeisetkin Turkin liiramme maustebasaarissa, josta saimme vielä mukavia tuliaisia ja lisäpainoa reppuihimme. Jännitimme, saapuisiko junamme aamulla ajoissa Tessalonikiin ehtiäksemme klo 9 Tiranaan lähtevään bussiin. Valitettavasti se oli kuitenkin myöhässä lähes kaksi tuntia, ja niinpä saimme ylimääräisen lomapäivän Kreikassa. Sunnuntaista johtuen melkein kaikki liikkeet olivat suljettuina, joten vietimme päiväämme istuskellen rannalla ja kierrellen museossa. Tiranaan saavuimme maanantaina aamuyöstä.    

 Viikon matkamme oli oikein mukava ja onnistunut!  Kiitos Taivaan Isälle varjeluksesta ja teille esirukouksistanne!  Haasteeksemme jäi rukousaihe Turkin 70 miljoonan muslimin ja siellä asuvien niin paikallisten kuin ulkomaalaistenkin kristittyjen puolesta.    

  

Muita uutisia

 Viimeisen viisivuotiskauden Albanian presidenttinä toiminut ALFRED MOISIU jätti heinäkuussa tehtävänsä seuraajalleen BAMIR TOPILLE.  

 Eduskunnan 140 kansanedustajaa valitsevat presidentin viiden vuoden välein. 

Kumpikaan kahdesta pääehdokkaasta (demokraattien Bamir Topi ja sosialistien Fatos Nano) ei saanut riittävää äänimäärää (60 % eli 84 ääntä) tullakseen valituksi suoraan viime kesän vaalien ensimmäisessä eikä toisessakaan äänestyksessä. Kolmannella kierroksella muutamat sosialistit äänestivätkin ehdokas Topia, jolloin hän sai vaaditun äänten enemmistön. Pääministerinä jatkaa demokraattien Sali Berisha.

               *          *          *          *          *

Lämpimän elokuisen illan hämärtyessä vietimme koulun parvekkeella uuden pastoripariskuntamme Eneidan ja Fisnikin tervetulojuhlia. Nuori vastavihitty pariskunta asuu vuokralla koulun alakerrassa. Lähinaapurit, erityisesti lapset, olivat hyvin edustettuina juhlassa.   

                *          *          *          *          *

Amerikkalais-suomalais-brasilialainen raamattukoulu Evangelical Theological College eli Evankelinen teologinen oppilaitos sai uudet ajanmukaiset tilat juuri alkaneen lukuvuoden kynnyksellä syyskuun lopussa. Vihkiäisjuhlavieraita oli mukana aina USA:sta asti. Lähetysjärjestömme FIDAn tervehdyksen juhlaan toivat oppilaitteni isät Jarmo Saralahti ja Tapani Sankila. Jarmo Saralahti opettaa itsekin raamattuoppilaitoksessa amerikkalaisten pastorien kanssa. 

                 *          *          *          *          *

Bajramia eli Ramadan paastokuukauden päättymisjuhlaa vietettiin pari viikkoa sitten. Paikalliset koulut sulkivat ovensa päiväksi, samoin monet toimistot ja osa liikkeistäkin.  Myös Äiti Teresan autuaaksijulistamisen muistopäivänä (19.10.) oppilailla oli vapaata koulusta. (Paavi julisti albanialaissyntyisen Äiti Teresan autuaaksi v. 2003.)

                *          *          *          *          *

Aloitimme juuri kotikoulussamme toisen jakson lukiolaisten kanssa. Ekaluokkalainen Hans on päässyt hyvään opiskeluvauhtiin. Sinillä, abiturientilla, kirjoitukset häämöttävät jo edessä.

                *          *          *          *          *

Innokkaat pyhäkoululaisemme saapuvat viikko toisensa jälkeen kuuntelemaan kertomusta Mooseksesta ja Israelin kansan vaiheista. Aivan kirkon lähellä asuva 14-vuotias Ermal, joka on käynyt pyhäkoulussa pitkään, haluaa toimia uutena avustajanamme.   

 

  Rukousaiheita:  

  1. Ensi lukuvuosi koulussamme. Jatkuuko koulumme vielä vai lopetetaanko se ensi keväänä? Tuleeko kouluumme uusia oppilaita?
  2. Pyhäkoulutyöntekijämme. A) Albana (18v) ei käy enää missään seurakunnan tilaisuuksissa paitsi pyhäkoulussa ja lapsityöpalaverissa. Syitä: Vanhempien varovainen suhtautuminen srk:n toimintaan ja Albanan muut harrastukset. Myös Albanan pikkusisko Ledina (13v) on yllättäen lopettanut pyhäkoulussa käynnin. Hänestä oli tulossa meille hyvä avustaja.  

B) Innokas tulkkimme ja lastenkokousten johtajamme Alma (21v) on jäänyt melkein kokonaan pois lapsityöstä opiskelujen ja työn takia.

C) Voimia, intoa ja työnäkyä koko lapsityöryhmälle.

     3.    Pyhäkoulumme. Suunnittelemme jakaa lapset kahteen opetusryhmään:

             A) 10-vuotiaat ja sitä nuoremmat

             B) 11-vuotiaat ja vanhemmat.

             Tarvitsisimme lisää avustajia voidaksemme toteuttaa ryhmäjaon.   

 

Kiitosaihe:

 Pyhäkoululaiset ja innokkaat pyhäkoulutyöntekijät Eneida, Ina,  Arifja, Sini ja Hans. 

  

Teitä kiittäen, siunaten ja esirukouksiinne sulkeutuen Henna

 

                        

Hennan lähetyskirjeet:

 

Kirje 27.10.2007

Kirje 24.8.2007

 

Kiitosaihe:

 Pyhäkoululaiset ja innokkaat pyhäkoulutyöntekijät Eneida, Ina,  Arifja, Sini ja Hans.