"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

-  Matt.  28:19

"Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme. "

- Jn 3:16

Hennan aloitussivulle

Henna Karhu lähetystyössä Albaniassa

Kirje 24.8.2007:

"PERILLÄ TIRANASSA

Hyvät ystävät,

Oli todella mukavaa tavata monia teistä kesälomani aikana Suomessa.

MATKA

Koti-Suomi jäi jälleen kerran taakseni Viking Linen Rosellan lähtiessä Helsingin Katajanokalta kohti Tallinnaa tiistai-iltana 7.8. Seuraavana päivänä matka jatkui Eurolinesin bussilla Viron, Latvian ja Liettuan kautta Puolaan. Matkaseuranani oli syntymäpäiväänsä juhliva veljeni aina Balkanin vuorille saakka.

Ensimmäinen pysähdyksemme oli Puolan Krakovassa, josta käsin tutustuimme Auschwitzin ja Birkenaun keskitysleireihin sekä Wieliczkan suolakaivoksen maanalaisiin ihmeisiin. Matkamme eteni junalla Tsekin ja Slovakian kautta Tonavan rannoille Budapestiin. Matkalla poikkesimme pikaisesti linnojen ja siltojen Prahassa raatihuoneen kuuluisaa astronomista kelloa katsomassa. Budapestin vanhan kaupungin Linnavuori monine historiallisine nähtävyyksineen veti puoleensa lukuisia turisteja helteisenä päivänä.

Sitten ylitimme entisen Jugoslavian rajan, vaihdoimme junaa Belgradissa ja torkahtelimme pilkkopimeässä yössä junan kiitäessä vuorten välisistä laaksoista   tunnelien kautta toisiin. Adrianmeren rannikko tervehti meitä aamulla Montenegrossa, Euroopan nuorimmassa itsenäisessä valtiossa. Matkan viimeinen osuus Montenegrosta Albaniaan oli monivaiheinen: taksilla rajalle, rajan yli kävellen, taksilla lähikaupunkiin ja bussilla Tiranaan. Olin niin väsynyt, että nukuin sikeästi Tiranaan saavuttaessa. Bussi oli jo tyhjä, kun veljeni herätti minut rahastajan viittoillessa meitä ottamaan matkatavaramme!

Oli kiva tulla takaisin ”kotiin”. Monet naapurit tulivat kadulle vastaanottamaan ja alakertaamme muuttanut uusi seurakunnan pastori vaimoineen kutsui meitä illalliselle. Ja kyllä uni maistui omassa sängyssä viikon reissaamisen jälkeen!

TIRANAN KUULUMISIA

Koko maassa on ollut huutava sähkö- ja vesipula jo puolentoista kuukauden ajan. Ei ole satanut sitten kesäkuun alun. Lämpötila oli tänne tullessamme n. 30 ºC päivällä varjossa, mutta nyt meidän ei enää tarvitse tyytyä niin vähään, vaan elohopea kohoaa usein aina 40 ºC:een!!!  Sähkökatkot rytmittävät  jokapäiväistä elämäämme: meidän alueellamme on n. 5 tunnin katko päivittäin; kauempana Tiranan keskustasta ja muualla maassa sähköä saadaan huomattavasti vähemmän.

Koulua on käyty jo viikko helteistä huolimatta. Tosin oppilaita on vasta yksi, lukiota aloitteleva Sankilan Hans. Saralahden Sini tulee Suomesta vasta parin viikon päästä.

Aloittelemme lastentyötä kirkossamme syyskuun alkupuolella. Syyskuun lopulla saamme Suomesta vieraaksemme Päivi Asikaisen, joka tulee pitämään lapsityöseminaaria meidän alueemme työntekijöille.

Mielenkiintoinen matkamme meni oikein hyvin. Myös uusi lukuvuosi on alkanut tavalliseen tapaan olosuhteista huolimatta. Kiitos muistamisesta rukouksin.

TEITÄ KAIKKIA SIUNATEN JA HYVÄÄ SYKSYÄ TOIVOTELLEN

HENNA "