"Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen."

-  Matt.  28:19

"Sepse Perëndia e deshi aq botën, sa dha Birin e tij të vetëmlindurin, që, kushdo që beson në të, të mos humbasë, por të ketë jetë të përjetshme. "

- JN 3:16

Palaa aloitussivulle

 

"Tirana 14.3.2008:

Tänään puolenpäivän jälkeen räjähti kaksi ammustehdasta lentokentän lähellä. Kuulimme räjähdyksen tänne n. 30 km päähän ja luulimme sitä ensin maanjäristykseksi. Läheisen lentokenttä-rakennuksen ja talojen ikkunat rikkoutuivat räjähdyksen voimasta, samoin kävi läheisellä tiellä kulkevalle täynnä ihmisiä olevalle linja-autolle. Tämänhetkisen tiedon mukaan loukkaantuneita on yli 150. Kuolleiden määrästä ei ole vielä tietoa. Ihmisiä evakuoidaan parhaillaan alueelta. Asukkaita on pyydetty pysymään kodeissaan, ettei liikenne tukkeutuisi. Presidentin mukaan tilanne on hallinnassa.

Me olemme hyvässä turvassa täällä Pappilanmäellä.  Kiitos Taivaan Isälle hänen varjeluksestaan ja huolenpidostaan kaikessa.

Terveisin Henna "


 

TIETOJA ALBANIASTA:

ALBANIA = SHQIPERIA eli Kotkien maa

Tasavalta:

Presidentti Bamir Topi (v. 2007 lähtien)

Pääkaupunki: Tirana (380 000 – 700 000 asukasta)

Pinta-ala: 28 748 km2 (josta vuoristoa lähes 70 %, metsiä n. 35 %, viljelykelpoista maata n. 20 %)

Väestö: n. 3,5 miljoonaa (albaaneja 95 % , kreikkalaisia 3 %, lisäksi makedonialaisia ja romaaneja). Alle 15-v 25 % väestöstä eli n. 0,9 milj. 

Virallinen kieli: albania.

Muita kieliä: romaanikieli, italia, englanti, kreikka, vlach

Uskonnot:

sunnimuslimit (n. 70 %),

ortodoksit n. 20 %,

katoliset n.10 %

 

Elinkeinot:

1) Maatalous 58 %

 2) Palvelut 23 %

 3) Teollisuus 19 %

Luonnonvarat: öljy, maakaasu, kivihiili, kupari, nikkeli, kromi, rautamalmi, bauksiitti, suola, metsät

Vienti: hedelmät, vihannekset, tupakka, tekstiilit, jalkineet, raakaöljy ja asvaltti, metallit (kromi), malmi

Tuonti: koneet, elintarvikkeet, tekstiilit, kemikaalit

Työttömyys: 14,3 % virallinen tieto, todellinen tilanne jopa 30 %

Lukutaito: yli 9-vuotiaat 86,5 % (miehet 93,5 %, naiset 80 %) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Palaa aloitussivulle

 

 


Henna Karhu lähetystyössä Albaniassa

Henna on nyt palannut Suomeen ja opiskelee Iso Kirja Opistossa. Henna vieraili seurakunnassa 12.10.2008 ja hän toi viimeisimmät kuulumiset työkauden lopulta. Työ on ollut haastavaa, mutta antoisaa. Henna on päässyt luomaan yhteyksiä paikallisiin ja erityisesti saatiin iloita lapsista, joita kävi pyhäkoulussa. Lisäksi mieleen ovat jääneet monet nuoret aikuiset, joilla on haasteena oman perheen suhtautuminen, jos antavat elämänsä Jeesukselle. 

Albanian haaste on myös voimakas muslimikulttuuri, joka vaikuttaa ihmisten asenteisiin. FIDA International tekee työtä laajasti koko Albanian alueella; myös amerikkalaisten työ on vahvaa tällä alueella ja heidän kanssaan onkin tehty yhteistyötä.

Tässä on muutama kuva tilaisuudesta:

 

Henna Karhu kertoo itse lähetysnäystään ja taustastaan:

"POHJANMAAN LAKEUKSILTA BALKANIN VUORISTOON

 Tieni eteläpohjalaisesta pikkukylästä Tiranan maisemiin on kulkenut monen mutkan kautta. Vietin onnellisen lapsuuden kolmilapsisen perheen kuopuksena haaveillen opettajan ammatista! Tulin uskoon jo alle kymmenvuotiaana ja muutaman vuoden kuluttua aloinkin opettaa kotikyläni lapsia pyhäkoulussa serkkuni kanssa. Valkolakki päässäni ja ajokortti taskussani lähdin sitten valmistautumaan tuleviin tehtäviini Ouluun, Pohjolan valkeaan kaupunkiin. Päätettyäni matemaattisten aineiden opettajan opintoni askeleeni suuntautuivat Hämeeseen, jossa vierähti aikaa kymmenisen vuotta. Työskentelin innokkaasti niin nuorten kanssa sisäoppilaitoksessa kuin lasten parissa seurakunnassa.  

 Kesälomamatkat Itä-Afrikkaan, tutustuminen lähetystyöhön sekä raamattu- ja nuorisotyöopinnot antoivat merkittävää suuntaa tulevaisuudelleni. Niinpä pian löysinkin itseni Tansaniasta suomalaisten lähetystyöntekijöiden lapsia opettamasta. Sitten työni kohteena olevien lasten ja nuorten ihonväri vaihtui vaaleasta suklaanruskeaan. Koin tehtäväni AIDS-orpojen parissa hyvin haasteellisena. Tansanian aika avasi minulle paljon uusia maisemia, näköaloja ja ihmissuhteita sekä muutti ajattelutapaani ja asennoitumistani moniin asioihin. Neljän työntäyteisen vuoden aikana vietin useita elämäni tähtihetkiä tuon perhekeskeisen, vieraanvaraisen ja kiireettömän kulttuurin keskellä       

 Upeita Afrikan vuosia seurasi kielitaidon parantamisjakso sateisessa ja sumuisessa Lontoossa sekä Englannin maaseudulla kansainvälisessä ympäristössä. Paluu koti-Suomeen ja muutto pieneen satakuntalaiseen kylään uuden vuosituhannen alkupuolella oli vaikeampaa kuin olin osannut kuvitellakaan. Tein työtäni maaseudun lasten ja nuorten parissa ja viihdyin uudessa kodissani Eurassa, kunnes sitten eräänä aurinkoisena maaliskuun pakkaspäivänä sain makedonialaisen miehen kutsun: ”Tule yli ja auta meitä!” Uusi elämänvaihe alkoi vastattuani kutsuun myöntävästi. 

 Pohjolan valoisat kesäyöt jäivät jälleen kerran taakseni elokuussa 2005 Malevin koneen noustessa ilmaan Helsinki-Vantaan lentokentältä!

TYÖ JA ELÄMÄ ALBANIASSA

 Asuminen

 Syksystä 2005 alkaen olen pitänyt kotinani kolmikerroksisen talon ylintä kerrosta Sadek Petrela -kadulla n. kolmen kilometrin päässä Tiranan keskustasta. Kolmesta makuuhuoneesta, olohuoneesta ja isosta parvekkeesta koostuva asunto on suomalaisen koulun käytössä viitenä päivänä viikossa.

 Keittiön ikkunasta avautuu upea näköala Dajt-vuorille. Olohuoneen isot lasiovet aukeavat parvekkeelle, jonne kantautuvat lasten äänet ja liikenteen melu eivät paljoakaan häiritse.  Pari vuotta sitten asvaltoitua katua pitkin kulkevat henkilöautojen ja mopojen lisäksi kolmipyöräiset lava-autot sekä hevoset rattaineen. Vanha mies taluttaa lehmäänsä narusta, ja lapset potkivat palloa keskellä katua.

 Viiniköynnösten ja ruusutarhan ympäröimän talon ensimmäisessä kerroksessa on albanialaisen vuokranantajaperheen koti. Mukavaan ja auttavaiseen perheeseen kuuluvat sairaanhoitajaäiti Bukuria, poliisi-isä Sali, tytöt Ina (16 v) ja Ana (12 v) sekä n. 70-vuotias Zonja-mummo. Toisessa kerroksessa, lomalla olevan suomalaisperheen kodissa, asuu tällä hetkellä nuori albaanipastori Fisnik Eneida-vaimonsa kanssa.  

Katumme upeimmat talot ovat vuokraisäntäni Salin ja hänen kahden veljensä omistamia. Vanhin miehistä, alueen kyläpäällikkö, työskentelee poikansa kanssa talon alakerrassa sijaitsevassa perheen metallityöpajassa. Pirteä perheenäiti taas myy pienessä sekatavarakaupassa aivan kodin vieressä. Keskimmäinen veljeksistä, vartiointiliikkeen omistaja, rakentaa uutta taloa aivan omansa viereen. Kaksi suomalaisperhettä on vuokrannut asunnot samoilta veljeksiltä.      

  Koulu

 Suomalaisen koulun päivä alkaa aamunavauksella n. klo 8.05. lukiolaisten Sinin (3 lk) ja Hansin (1 lk) saavuttua kotiini. Ensimmäisellä tunnilla toinen oppilaista perehtyy kieliin tai reaaliaineisiin tietokoneen ääressä ATK-luokassa; toinen taas puurtaa matemaattisten aineiden parissa koulun olohuoneessa. Kaikki opinnot suoritetaan Otavan Opiston nettilukion kautta. Sähkökatkot ja ongelmat Internet-yhteyksissä saattavat muuttaa koulupäivän ohjelmaa. Onneksi tietokoneisiin kytketyt akut auttavat sähköongelmissa. 

Puolenpäivän aikoihin pidämme lounastauon, jonka jälkeen jatkamme opiskelua vielä pari tuntia. Sitten jokainen työskentelee kotonaan omien tehtäviensä parissa. 

 Lapsityö

Lähetystyöntekijä Marja Toukolan tammikuussa 2005 aloittama pihapyhäkoulu oman kadun lapsille on laajentunut huomattavasti. Pari - kolmekymmentä lasta kokoontuu lähes joka sunnuntaiaamu omaan kokoukseensa Kodra e Priftitin eli Pappilanmäen kirkkoon.

 Uskoontulleet albaaninuoret auttavat suomalaisten oppilaitteni kanssa lapsityössä. He myös tulkkaavat sujuvasti suomalaisten puheenvuorot englannista albaniaksi. Olemme pyrkineet jakamaan nuorille entistä enemmän vastuuta lapsityöstä, niin opettamisesta kuin käytännön järjestelyistäkin. Kaikki ovat jo harjoitelleet opetustuokion pitämistä lapsille joko yhdessä tai yksin. Uudeksi opettajaksi ja vastuunkantajaksi olemme juuri saaneet yliopistossa opiskelevan Eneidan, joka on kesän aikana muuttanut pastori-miehensä kanssa meidän alueelle.  

 Järjestämme lasten toimintakerhon (Kids action night) muutaman kerran vuodessa

(7 - 12-vuotiaille). Keväällä 2007 pidetyissä kolmessa tapahtumassa oli mukana yli 40 lasta ja varhaisnuorta! Lauluja, draamaa yms. sisältävän hengellisen osuuden jälkeen lapset jakautuvat 7 - 8 eri toimintapisteeseen: erilaiset pelit sekä sisällä että ulkona, kampaamo ja kasvomaalaus, askartelu, musiikkiliikunta, tarjoilu jne. Kaikkein suosituin ohjelmanumero on ehdottomasti pikkumopolla ajaminen!

 Ystäväperhe

Naapuritalossa asuvat sisarukset Elka (23 v) ja Dysha (20 v) käyvät työssä pienessä elektroniikkatehtaassa kuutena päivänä viikossa. He ansaitsevat kumpikin n. 120 €/ kk. Tästä rahasta he maksavat perheen vuokran (n. 160 €). Sen lisäksi he huolehtivat sairaasta leskiäidistään ja pikkusisaruksistaan (Arifja 14 v ja Mondi 10 v). Maalta kaupunkiin pari vuotta sitten muuttaneen perheen imaami-isä on kuollut syöpään. Onneksi Kreikassa työskentelevä isoveli pystyy vähän helpottamaan perheen taloudellista taakkaa, vaikka työlupakulut ja asuminen isossa kaupungissa lohkaisevatkin ison osan hänen tuloistaan. Pyydän silloin tällöin tyttöjä auttamaan minua siivouksessa tai laittamaan albanialaista ruokaa. Kahden tunnin työstä maksan 500 lekeä eli n. 4 €, joka vastaa tyttöjen päiväpalkkaa tehtaassa!

Perheen kaikki tytöt Elka, Dysha ja Arifja ovat käyneet Alfa-kurssin. Arifja toimii avustajana pyhäkoulussa. Hän päätti kesäkuussa 2007 kahdeksanvuotisen peruskoulutuksen ja opiskelee nyt lukiota vastaavassa nelivuotisessa koulussa. Opiskelun ohessa hänen on aloitettava yksityinen englannin kurssi, sillä lukio-opinnoissa ei pärjää ilman kielitaitoa.

Keväällä 2007 suku päätti yllättäen Dyshan kihlauksesta. Neito sai tavata sulhasehdokkaan yhden ainoan kerran kahvilassa sukulaisten ympäröimänä, ja päätös ”ota tai jätä” oli tehtävä välittömästi. Köyhänä kouluakäymättömänä maalaistyttönä Dyshalla ei ollut varaa jättää käyttämättä tilaisuutta hyväkseen. Kihlajaiset järjestettiin pian. Häitä suunnitellaan vasta parin vuoden päähän, sillä sekä morsian että sulhanen ovat vielä nuoria.       

Yleistä

Pääkaupungin keskustassa oopperatalon ja kansallismuseon välisellä aukiolla kohoaa albanialaisen sotasankarin Skendenbeun ratsastajapatsas. Kaupunginjohtaja Edi Raman maalauttamien moniväristen rakennusten keskellä virtaa Lana-joki siisteine ympäristöineen.

Täpötäydet bussit ja lukuisat mersut pyrkivät löytämään oman paikkansa Tiranan kaduilla. Liikennesääntöjä ei paljon tunneta. Se joka ehtii, menee ensin! Pahimpana ruuhka-aikana kolmen kilometrin matka Pappilanmäeltä kaupunkiin voi kestää jopa kolme varttia.   

Katukauppa käy monin paikoin afrikkalaiseen tapaan, mutta katujen varsilta löytyy myös hienoja ja kalliita liikkeitä.

Useiden tuntien sähkö- ja vesikatkot ovat jokapäiväistä arkea erityisesti pitkän sateettoman kauden aikana niin Tiranassa kuin eri puolilla maata.  

 Yli puolet albaaneista on uskonnoltaan muslimeja, mutta monet heistä ovat hyvin maallistuneita. Tiranassa vain harvat osallistuvat jokavuotiseen Ramadan-paastoon (tänä vuonna 13.9. - 12.10.). Katumme muslimiasukkaista paastoaa talossani asuvan 70-vuotiaan leskimummon lisäksi vain muutamia. 

                        

 

Hennan lähetyskirjeet:

 

Kirje 14.3.2008

Kirje 27.10.2007

Kirje 24.8.2007

 

Hennan arkipäivän tähtihetkiä (katso tästä)

 

Hennan rukousaiheita

Ystävänpäiväkorttien teko:

Itsenäisyyspäivä 6.12.2007: Hans, Sini ja Henna

Pyhäkoululaisia opettajineen (lokakuu 2007):

Koti ja koulurakennus: