"Ja tapahtui, että hän siunatessaan heitä erkani heistä, ja hänet otettiin ylös taivaaseen. Ja he kumarsivat häntä ja palasivat Jerusalemiin suuresti iloiten. Ja he olivat alati pyhäkössä ja ylistivät Jumalaa."

-  Luukas  24:51-53

 

 

Muita kirjoituksia:

 

 

 

 

 

Palaa aloitussivulle

 


 


Helatorstai

  Helatorstai, vanhalta nimeltään Kristuksen taivaaseenastumisen muistopäivä, on vanha kristillinen juhla, jota vietetään neljäntenäkymmenentenä päivänä pääsiäisestä Jeesuksen taivaaseenastumisen muistoksi. Kun pääsiäinen liikkuu muinaisen kuukalenterin mukaan, myös helatorstai muuttuu. Koska pääsiäinen on aina sunnuntaina, neljäskymmenes päivä siitä on aina torstai. Ensimmäisestä helatorstaista kerrotaan apostolien tekojen ensimmäisen luvun jakeissa 6–11.

   Nimen alkuosa hela viittaa ruotsin kielen pyhää tarkoittavaan sanaan helg ja se oli vielä 1800-luvulla yksi tärkeimmistä juhlapäivistä.

   Raamatun teksti helatorstaille on siis Apostolien tekojen alusta.

Apostolien teot 1

1. Edellisessä kertomuksessani kirjoitin, oi Teofilus, kaikesta, mitä Jeesus alkoi tehdä ja opettaa,
2. hamaan siihen päivään asti, jona hänet otettiin ylös, sitten kun hän Pyhän Hengen kautta oli antanut käskynsä apostoleille, jotka hän oli valinnut,
3. ja joille hän myös kärsimisensä jälkeen moninaisten epäämättömien todistusten kautta osoitti elävänsä, ilmestyen heille neljänkymmenen päivän aikana ja puhuen Jumalan valtakunnasta.
4. Ja kun hän oli yhdessä heidän kanssansa, käski hän heitä ja sanoi: "Älkää lähtekö Jerusalemista, vaan odottakaa Isältä sen lupauksen täyttymistä, jonka te olette minulta kuulleet.
5. Sillä Johannes kastoi vedellä, mutta teidät kastetaan Pyhällä Hengellä, ei kauan näitten päivien jälkeen."
6. Niin he ollessansa koolla kysyivät häneltä sanoen: "Herra, tälläkö ajalla sinä jälleen rakennat Israelille valtakunnan?"
7. Hän sanoi heille: "Ei ole teidän asianne tietää aikoja eikä hetkiä, jotka Isä oman valtansa voimalla on asettanut,
8. vaan, kun Pyhä Henki tulee teihin, niin te saatte voiman, ja te tulette olemaan minun todistajani sekä Jerusalemissa että koko Juudeassa ja Samariassa ja aina maan ääriin saakka".
9. Kun hän oli tämän sanonut, kohotettiin hänet ylös heidän nähtensä, ja pilvi vei hänet pois heidän näkyvistään.
10. Ja kun he katselivat taivaalle hänen mennessään, niin katso, heidän tykönänsä seisoi kaksi miestä valkeissa vaatteissa;
11. ja nämä sanoivat: "Galilean miehet, mitä te seisotte ja katsotte taivaalle? Tämä Jeesus, joka otettiin teiltä ylös taivaaseen, on tuleva samalla tavalla, kuin te näitte hänen taivaaseen menevän.
"

(Raamattu, vuoden 1938 käännös).

   Uskovan toivo on paradoksaalisesti juuri Kristuksen ylösnousemuksessa: hän tulee takaisin samalla tavalla kuin näitte hänen taivaaseen menevänkin. Maailmassa vallitsee monessa mielessä kaaos ja pahuus tuntuu vallitsevan elämää, mutta Jeesus lupasi tulla takaisin. Kun hän tulee takaisin, niin hän asettaa jälleen kaikki kohdalleen. Silloin tapahtuu lupausten mukaisesti kaiken ennalleen asettaminen.

   Jeesus tulee takaisin ja ottaa omansa mukaansa taivaaseen. Hän vie omansa Isän luokse taivaallisiin asuntoihin: "hän on pyyhkivä pois kaikki kyyneleet heidän silmistänsä, eikä kuolemaa ole enää oleva, eikä murhetta eikä parkua eikä kipua ole enää oleva, sillä kaikki entinen on mennyt" (Ilm. 21:4).

   Jeesus nousi taivaaseen ja on nyt näkymätön meidän silmillemme - mutta hän tulee takaisin. "Ja vaikka minä menen valmistamaan teille sijaa, tulen minä takaisin ja otan teidät tyköni, että tekin olisitte siellä, missä minä olen" (Joh 14:3).

 

  

 
 

Giotto Di Bondone -

Kristuksen taivaaseen astuminen

 

Ylösnousemus -

Hans Suess von Kulmbach (Saksa, 1480-1522)